"Ruig van buiten, mild van binnen." Het geldt voor de kazen. En misschien ook een heel klein beetje voor ons, de kaasmakers die betrokken zijn bij de Oudwijker. Proef onze passie en oordeel zelf.

DE MAKERS
ONTMOET ONZE KAASMAKERS
Foto van Oudwijker Toma en Oudwijker Taleggio kaas
Foto van Rutger Pekelharing tijdens het kaas maken voor de Oudwijker in de kaasmakerij van de Brienenshof in Cothen

Rutger

Pekelharing

Ik ben Rutger Pekelharing. En ik heb het stokje overgenomen van Haro, de originele oprichter van Oudwijker. Mijn naam klinkt Nederlands,  maar mijn historie is exotischer. Ik groeide op in het Verre Oosten, woonde jaren in het ruige Nieuw-Zeeland, werkte wereldwijd in de IT, kwam terug naar Nederland, maar verloor mijn hart aan Frankrijk. Waar ik lang in de Alpen vertoefde. In Nederland werkte ik een paar keer met Haro in de kaasmakerij en was verkocht.

 

Onze bergkazen zijn  karakteristiek. Ze doen me denken aan Frankrijk. De Italiaanse Toma of de Franse Tomme, ze zijn hetzelfde. Het fascineert me dat je met een tobbe melk begint en op het einde van de dag het product in je handen hebt. Als je na uren al die nieuwe kazen op rekjes stapelt. Niets geeft zo’n voldaan gevoel. Samen met mijn vrouw Marieke werk ik elke dag hard om de Oudwijkers nog mooier te maken.

Ik ben Marieke van Eyndhoven. Samen met mijn man Rutger ben ik elke dag bezig om te bouwen aan Oudwijker. En dat voelt steeds als  een beetje thuiskomen. Ooit studeerde ik chemie in Utrecht. Beiden liet ik op een gegeven moment achter me. Ik trok zuidwaarts. En rolde in  directiefuncties. En nu staat  Utrecht weer centraal in mijn leven. En gebruik ik chemie als scheppende kracht voor onze kazen.

 

Want al die reacties in de tobbe. Met hulp van bacteriën, schimmels en culturen. Dat is biochemie in zuiverste vorm. Het gebeurt allemaal onzichtbaar. Maar luistert zo nauw. En dat vind ik magisch. De transformatie van melk naar een totaal nieuw product.  Van ongekende complexiteit. En hoe door kleine ingrepen in het proces een eindeloze variatie aan smaken en texturen is te bereiken. Het betovert me elke dag opnieuw. Laat je ook raken door die magie!

Marieke

van Eyndhoven

Foto van Haro Kits tijdens het kaas maken voor de Oudwijker in de kaasmakerij van de Brienenshof in Cothen
Foto van Cesare Ribolzi tijdens het kaas maken voor de Oudwijker in zijn kaasmakerij in Osmate in Italie

Ik ben Cesare Ribolzi. Kaas maakt mijn familie al generaties lang. Zelf ben ik chemisch technoloog; ik wilde het proces echt begrijpen. Toen Haro vroeg of hij het vak mocht leren, stemde ik meteen toe. Ik ben getrouwd met de Nederlandse Marieke, dan is het bijzonder als onze kazen ook in Nederland verschijnen.

 

Haro werkte een tijdje intensief mee. Snel daarna kwamen ook Rutger en zijn Marieke. Nog steeds komt dat laatste stel vaak naar Osmate. Om hun techniek bij te houden. Dan maken we de meer bijzondere Oudwijkers zoals de Robiola, Toma Nostrana, de Brusca en Blusca, Toma Mista Capra en Cravegia, Toma Cipolla en Ricotta.

 

Ik importeer ook voor Oudwijker. Pecorino, Fontina, Parmigiano, en Gorgonzola. Die haal ik bij kleine, ambachtelijke producenten. Die noemen we de vrienden van Oudwijker.

Cesare

Ribolzi

Foto van Maas Merken tijdens het kaas maken in de kaasmakerij van de Brienenshof in Cothen

Ik ben Maas Merkens. Samen met mijn vrouw Gea en zoon Dennis bestier ik de melkveehouderij en kaasmakerij de Brienenshof. Waar Rutger en Marieke de Oudwijkers maken met melk van onze Friesian Holsteiners. Hun passie vind ik leuk. We werken graag met anderen samen, dat geeft afwisseling en je kunt elkaar op zo veel manieren helpen.

 

Deze open instelling typeert de Brienenshof. Wie er rondloopt zal er alle mogelijke mensen en projecten tegenkomen: de voedselbank, een imker, de hondenschool, weidevogelaars, en een traktorracer. Jaren geleden was op het TV-programma “Ik vertrek” Mohammed Germiani te zien. Hij vertrok naar Noorwegen als boerenkaasmaker, nadat hij ook op de Brienenshof het vak had geleerd.

Maas

Merkens

Kaas is nooit alleen maar iets om te eten. Het is ook een stukje lokale geschiedenis. Patrick Rance

Haro Kits

Haro is de geestelijke vader van Oudwijker. Hij woonde in Italië, wilde een ambacht onder de knie krijgen, ging in de leer bij Cesare, vond Maas in Nederland, en startte Oudwijker. Uiteindelijk koos hij om terug het bedrijfsleven in te gaan. Maar niet voordat hij in Rutger & Marieke waardige opvolgers had gevonden. Hij heeft nog steeds een warm hart voor Oudwijker.

LATEN WE PRATEN

DE OUDWIJKER WEB WINKEL

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF

WEB WINKEL

- - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - -

Oudwijker (handelsnaam Odhinn BV) • Lopikerweg Oost 130 • 3412 KG • Lopikerkapel • Nederland

KvK # 30193970 • BTW # NL 812976484B02

ING Bank De Meern • Rekeningnummer: 66.72.55.370 • IBAN: NL37INGB0667255370 • BIC: INGBNL2A