In Nederland is melk iets heel gewoons. Maar voor ons, is het iets magnifieks. Naast 80% water, bevat melk 3 bestanddelen die een rol spelen bij het maken van kaas. Dat zijn vet, eiwitten en melksuiker. Samen zorgen deze componenten voor de magische omzetting van melk naar kaas, een product met een unieke smaak en textuur.

 

Net als bij andere producten die uit enkele ingrediënten bestaan, is de melkkwaliteit bepalend. De melk moet vrij zijn van verkeerde bacteriën, en de goede verhouding tussen vet en eiwit hebben.

 

Wat een dier eet heeft gevolg voor de melkkwaliteit. Het jaargetij speelt ook een rol. Net als de plaats waar dieren grazen. Al deze invloeden zijn samen te vatten met het Franse woord terroir. De ziel van een plek op aarde. Elk terroir is uniek en bepaalt de karakteristieke smaak van kaas uit een regio.

 

Onze Fiore, Toma Cigno en Toma Pietra zijn kazen naar Italiaans recept, maar wel van Nederlandse melk. Dat maakt ze bijzonder.

DE MELK
Foto van melk van de Brienenshof in Cothen
BEGRIJP ONZE MELK
Foto van melkveehouderij en kaasmakerij de Brienenshof in Cothen.
Foto van kaasmakerij de Brienenshof in Cothen

De Brienenshof

Voor melk van goede kwaliteit zijn we bij de Brienenshof aan het goede adres.

 

Melkveehouderij en kaasmakerij de Brienenshof ligt in Cothen, een boerendorp dat ongeveer 20 km ten zuidoosten van de stad Utrecht ligt.

 

Maas en Gea Merkens bestieren samen met hun zoon Dennis sinds enkele decennia het boerenbedrijf. Maas bereidt de kaas aan de tobbe, Gea organiseert de winkel en Dennis verzorgt de koeien.

Melkkwaliteit

De veestapel bestaat uit zo’n 100 Friesian Holsteiners. De dieren verblijven in een ruime ligboxen- en loopstal. Dit geeft de koeien veel vrijheid. Zodra het weer het toelaat gaan ze naar buiten. Maar dat bepalen ze wel zelf. Ze kunnen naar de wei om te grazen, of thuis blijven om in de koele stal te rusten. Deze koeien genieten van de Cothense terroir. En dat proef je.

 

Voor het kaas maken is schoon melken van groot belang. Daarom knippen Maas en Dennis regelmatig de pluimen van de staarten. En voordat zij een koe aansluiten op de melkmachine, maken zij eerst de spenen schoon. Met een doekje met alcohol. Honderd koeien, en dat twee keer per dag. Het is bewerkelijk, maar garandeert wel de kwaliteit.

 

De melk gaat tijdens het melken direct van de stal naar de kaastobbe. We maken dus altijd kaas van uitzonderlijk verse melk.

Foto van kaasmaker Maas Merkens en Friesian Holsteiner koeien op de Brienenshof in Cothen.
Foto van Maas Merkens, kaasmaker op de Brienenshof in Cothen
Foto van Friesian Holsteiner koe in de wei van de Brienenshof in Cothen.
Foto van koe in de wei bij boerderij en kaasmakerij de Brienenshof in Cothen
Achter elk stuk kaas schuilt een klein stukje aarde en lucht. Italo Calvino
Foto van Friesian Holsteiner koeien in de wei van de Brienenshof in Cothen.
Foto van koeien in de wei bij boerderij en kaasmakerij de Brienenshof in Cothen

LATEN WE PRATEN

DE OUDWIJKER WEB WINKEL

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF

WEB WINKEL

- - - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - -

- - - - - - - - - - - - -

Oudwijker (handelsnaam Odhinn BV) • Lopikerweg Oost 130 • 3412 KG • Lopikerkapel • Nederland

KvK # 30193970 • BTW # NL 812976484B02

ING Bank De Meern • Rekeningnummer: 66.72.55.370 • IBAN: NL37INGB0667255370 • BIC: INGBNL2A