HARO

DROOMT

Begin 2006 vertrok ik met mijn vrouw en twee zonen richting het zonnige Lago Maggiore. Als expat voor een prachtig bedrijf. Toen wisten we het nog niet. Maar die stap was het begin van een grote verandering in ons leven.

 

Misschien waren het de lange jaren die ik al voor het bedrijf werkte. Misschien was ik toe aan iets anders. Maar in de tuin, onder de zon gingen mijn gesprekken met vrienden steeds vaker over stoppen met het corporate leven. Voor mezelf beginnen. Het verlangen roerde zich steeds sterker. Ik wilde iets maken. Met mijn eigen handen. Iets tastbaars, iets heel concreets.

LEREN

EN PIONIEREN

Cesare, een derde generatie ambachtelijk kaasmaker uit Osmate, nam mij onder zijn hoede. Hij was de ultieme leermeester. Begeesterd en ongeduldig. In sneltreinvaart leidde hij me door decennia aan ervaring.

 

Met zijn berg kennis op zak keerden we terug naar Nederland. Eenmaal in Utrecht moest ik op zoek naar een plek om mijn kazen te maken. Al snel kwam ik bij Maas, Gea en Dennis in Cothen terecht. Zij bestierden hun zuivelboerderij met open geest. Bij hen in de kaasmakerij mocht ik mijn eigen Oudwijkers gaan maken.

 

En ze waren praktisch. Op het achtererf toverden ze een oude zeecontainer om tot een heuse rijperij. En al snel lagen daar de eerste Italiaans Utrechtse kazen. Het was een prachtig nieuw leven.

 

Maar ik had met één ding geen rekening gehouden. Ik ploeterde alleen. En had voortdurend tijd tekort. De 24 uur in een dag waren niet genoeg. Kaas bleek veeleisend. Noodgedwongen zette ik de stap terug naar het bedrijfsleven. En begon met het aftuigen van mijn grote droom.

MOOISTE

VAK

Op dat punt kwamen Rutger en Marieke in beeld. Zij namen de prille kaasmakerij over. Met veel energie en lef omarmden ze het originele idee. En maakten van de Oudwijker een écht bedrijf. Het productieproces is stabiel. Er staat een professionele rijperij waar de kazen hun typische “Oudwijker” smaak krijgen. Het assortiment is uitgebreid. Er zijn nu witschimmels, roodflorakazen en blauwschimmels. Van koemelk en van buffelmelk. Een echte kaasmakerij is het. En het fijnste. De kazen maken mensen blij. De Oudwijkers liggen nu in de mooiste kaaszaken, en bij de beste sterrenrestaurants. Chefkoks winnen prijzen met de Oudwijker als ingrediënt. En dat in zo’n korte tijd.

 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na een tussenstop van bijna 2 jaar ben ik gelukkig weer terug. Maar nu zijn we met z’n drieën. Allemaal met onze eigen rol. Dat voelt zo goed! Vorige week zei Rutger nog: “De beste uitkomst heeft altijd een natuurlijk verloop. De Oudwijker stukken vallen vanzelf allemaal op de goede plek.”

 

Ondanks het zware leven als kaasmaker genieten we met volle teugen. Er bestaat geen mooier vak! Kaas maken voor fijnproevers, Bourgondiërs, échte liefhebbers.

PURE

PRODUCTEN

WAT IS JOUW FAVORIET?

WINKEL

SORTERING

VOOR DE MOOISTE KAASZAKEN

RECEPTEN

MET KAAS

JUWEELTJES IN DE KEUKEN

RECEPTEN

MET KAAS

JUWEELTJES IN DE KEUKEN

HET LEUKSTE NIEUWS KOMT VAN ONS

ONTVANG DE SPANNENDSTE VERHALEN EN LEKKERSTE RECEPTEN:

FIJN OM VAN JE TE HOREN:

  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Odhinn BV - Lopikerweg Oost 130 - 3412 KG Lopikerkapel - Nederland - KvK # 30193970 -  BTW # NL 812976484B02

ING Bank - Rekeningnummer: 66.72.55.370 - IBAN: NL37INGB0667255370 - BIC: INGBNL2A