top of page
1x3Chocogroot_edited.jpg

KAAS &
BIER

Met een drankje ernaast worden onze kazen nog feestelijker. Vaak wordt dat traditioneel ingevuld door combinatie van de kazen met wijn. Maar ook bier harmonieert uitstekend met onze kazen. Meer dan uitstekend zelfs. Waarom?

 

Romige, vette kaas bedekt de smaakpapillen met een film. Om die papillen vrij te maken, is er een zurige of bittere drank nodig, liefst met koolzuur. De keuze voor bier is perfect. Door er een slok van te nemen reinigt het koolzuurhoudend bier het smakenpalet. Bier brengt frisheid terug in de mond. Een ander voordeel is dat bier zure, zoete en bittere toetsen bevat. Kaas bevat daarnaast ook zout. Voeg beide producten samen en je maakt de verscheidenheid qua smaken meer compleet. Tenslotte, de inhoud van een flesje speciaalbier is kleiner dan van een fles wijn. Makkelijk om meer uit te proberen en te combineren. De smakentocht wordt vergroot. En daar gaat het wat ons betreft om. Combineren en genieten! Maar onze unieke kazen uit de polder vragen wel om bijzondere bieren.

flesjes2BC_edited.jpg

BROUWERIJ
HOMMELES

En dat is waarom we zo graag samenwerken met Brouwerij Hommeles.

 

Elk speciaalbier uit hun assortiment is een uniek pareltje van smaak.

 

Maar er is meer dat ons bindt.

 

We zijn beiden geworteld in het Utrechtse terroir. Zijn alle twee dol op de geschiedenis en erfenis van het rivierweide landschap wat ons omringt. Hechten aan gebruik van lokale ingrediënten en ambachtelijke methoden. En tenslotte, de mannen en vrouwen van Hommeles zijn niet alleen supercreatief met smaak, maar ook lekker gewoon en leuk!

hazy summer utrecht zomerbier.jpg

FIJNE
BUUR

Ontmoet onze partner. Brouwerij Hommeles. Met de meest lekkere speciaalbieren. Hun naam is een speelse afgeleide van 'humulus', de Latijnse naam voor hop.

 

Ze zijn al heel wat jaren actief en hun geschiedenis en visie is onlosmakelijk verbonden met de regio Utrecht.

 

De brouwerij is in 2012 voortgekomen uit het Houtens Brouw Collectief. Het collectief wilde de Utrechtse speciaalbiercultuur op de kaart zetten door middel van brouw demonstraties, een lokaal speciaalbierfestival met alleen brouwers uit de provincie en door het delen van de geschiedenis van bier in de provincie.

Utrechtse-blauwe-1-1024x1024.jpg

LOKALE
INGREDIENTEN

Voor de bieren die de stichting brouwde werd gezocht naar lokale ingrediënten. Het allereerste bier werd zo een honingbier, Goede Raat, gebrouwen met honing van de Houtense imkers Two Bee. Omdat de vraag naar de lokale bieren steeg en er steeds meer ideeën opborrelden voor heerlijke recepten, werd in 2016 Brouwerij Hommeles BV opgericht. Zo konden de bieren worden aangeboden aan restaurants, tapperijen, slijterijen en winkels in de omgeving. Nu, meer dan 10 jaar later, brouwt Hommeles nog steeds unieke bieren.

 

Hun handelsmerk? Oog voor ambacht. Gevoel voor de regionale geschiedenis. Liefde voor complexe smaakcombinaties. Originele eigen recepten. En gebruik van lokale streekeigen ingrediënten.

 

Denk bijvoorbeeld aan hun tripel ‘Gluiperd’ met peer, vlierbessen en appel uit de gaarden van de Kromme Rijn streek. Het vershopbier wat jaarlijks gebrouwen wordt met hop uit de eigen hoptuin. Of hun unieke Utrechtse Blauwe NEIPA bier, gebrouwen van de Utrechtse Blauwe, een vergeten soort graan, die vroeger volop werd geteeld in Utrecht.

HonswijkK.jpeg

FORT
HONSWIJK

Hommeles maakt als brouwerijhuurder gebruik van de installaties van professionele brouwerijen elders in Nederland. Maar hun proeflokaal zit gezellig dicht bij ons om de hoek, in Schalkwijk.

 

Ook met die keuze onderstreept Hommeles hun visie. Want ze zetelen in het iconische fort Honswijk, het oudste en grootste torenfort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Verbonden met zijn oorspronkelijk militaire functie biedt het fort een adembenemend uitzicht op het omliggende, weidse rivierlandschap, wat zo kenmerkend is voor het gebied ten zuiden van Utrecht, en waaruit veel van de ingrediënten voor de bieren wordt betrokken.

bottom of page