top of page

MARIEKE

SPEELT

Onze vrienden Liesbeth en Haro zaten lang in Italië. Stiekem vond ik het oergezellig dat ze weer terug naar Nederland kwamen. Vlak na hun verhuizing kwamen ze een avond langs. Haro gaf me bij binnenkomst stralend een onberispelijk witte doos. Op een bedje van stro lagen daarin twee van zijn zelfgemaakte witschimmel kazen. Ze geurden me tegemoet. Die avond was ook een kantelpunt voor mij. Al had ik het toen niet door.

 

Een paar maanden later vroeg Haro aan Rutger om mee te helpen. Op zijn laatste dag kaas maken. Het was op een donderdag. Vrijdagochtend reden Rutger en ik samen naar de Brienenshof. Rutger wilde het me zo graag laten zien. En hij had Haro beloofd om de verse kazen in het pekelbad te doen. Terwijl we druk bezig waren met zouten en aanzuren van de pekel, keken we elkaar aan. Een korte knik boven dat bad was genoeg. Voordat de avond viel was de Oudwijker met alles erop en eraan onze zorg.

EINDELOOS

PUZZELEN

En dat hebben we geweten. Want mooie kaas maken is niet makkelijk.

 

De eerste witschimmel kazen waren niet stabiel. Om onverklaarbare reden wilden de Oudwijkers wel eens van smaak of structuur veranderen. Hier kwam mijn achtergrond als scheikundige goed van pas.

 

Voordat ik het wist zat ik avonden te lezen en te studeren. Al die processen op microniveau. Ik vond het fascinerend. En het was alsof ik terug was in het lab. Telkens een kleine wijziging. En dan observeren, proeven en noteren. Want elk detail telt. En zo werd ook ik langzaam in de nieuwe wereld van de zuivel gezogen.

 

Die eerste periode was echt een eindeloze zoektocht. Een aaneenschakeling van diepe rampen en torenhoge vreugdes. Langzaam maar zeker kregen we het in de vingers. Onze kazen op Italiaanse stijl werden mooier. De kwaliteit voorspelbaar. Tijd om het speelveld groter te maken. We schaften een mini-tobbe aan. Om met nieuwe kazen te experimenteren.

VONK

EN AMBITIE

De prille kaasmakerij is opgegroeid tot een écht bedrijf. Het productieproces is stabiel. Het assortiment is uitgebreid. Er zijn nu witschimmels, roodflorakazen en blauwschimmels. Van koemelk en van buffelmelk. Een echte kaasmakerij is het. En het fijnste. De kazen maken mensen blij. De Oudwijkers liggen nu in de mooiste kaaszaken, en bij de beste sterrenrestaurants. Chefkoks winnen prijzen met de Oudwijker als ingrediënt. En dat in zo’n korte tijd.

 

De vonk is nooit meer gedoofd. Achter elke ontdekking schuilt weer meer om te leren. Het is een continue beweging. Hoewel. Het eindpunt staat voor mij als een huis. Ik wil zo graag dat onze Oudwijkers de allerbeste natuurflorakazen van Nederland zijn. Kazen die de kenners zich nog lang zullen heugen. Met die ambitie blijft er altijd iets om naar te streven.

CHEF

SORTERING

KAAS VOOR DE BESTE RESTAURANTS

DE KAAS IS OP

TAFEL

PIKANTE KAAS VERHALEN UIT HET UTRECHTSE

RUTGER

SJOUWT

SJOUWEN MET KAZEN MAAKT GELUKKIG

bottom of page