top of page
MaasKoe.jpg

MOOISTE

KOEMELK

Toen we net startten met Oudwijker, mochten we onze kazen maken in de kaasmakerij van de Brienenshof in Cothen. Ondertussen produceren we bij ons thuis in Lopikerkapel. Maar nog steeds halen we de koemelk van de Brienenshof.

Het geheim van lekkere kaas is mooie melk. Zo simpel is het. Wat een dier eet heeft gevolg voor de melkkwaliteit. Het jaargetij speelt ook een rol. Net als de plaats waar dieren grazen. Al deze invloeden zijn samen te vatten met het Franse woord terroir. De ziel van een plek op aarde. Elk terroir is uniek en bepaalt de karakteristieke smaak van kaas uit een regio. Maas, Gea en Dennis van de Brienenshof beheren hun terroir met kennis, zorg, liefde, geduld en aandacht voor duurzaamheid.

RondomOudwijkerPlaceholder20.jpg

MOOISTE

BUFFELMELK

Nadat we het kaas maken uit koemelk onder de knie hadden, begon een nieuwe fase. We voegden buffelmelk toe aan ons instrumentarium. Buffelmelk is een heel ander ding. Het is veel rijker aan eiwit, calcium, melksuikers en vitamine A en D. En bevat meer (gezonde omega 3 en 6) vetten. Daarom gedraagt de melk zich duidelijk anders tijdens het kaas maken. Verzuren gaat traag, stremmen als een dolle, en de opbrengst aan kaas is huizenhoog. Er komen bergen en bergen wrongel uit een tobbe buffelmelk. En de smaak van buffelkaas is heel typerend en beduidend anders dan kaas van koemelk.

Buffelmelk is in Nederland nog steeds schaars. Er zijn slechts weinig pioniers die buffels houden. Wij halen onze buffelmelk bij de familie Vlemmix in Asten-Heusden. Telkens als we daar het erf oprijden, zijn we weer onder de indruk van die kudde machtige buffels. En verheugen we ons weer om met deze bijzondere melk te werken, die heel lichtjes naar honing en hooi ruikt.

MOOISTE

VAK

Van de koemelk uit Cothen en de Buffelmelk uit Asten-Heusden maken we zes heel verschillende kazen. Mooiste melk, mooiste kazen, mooiste vak. Dat is het voor ons in een notendop. Want ondanks het zware leven als kaasmaker genieten we met volle teugen. Er bestaat geen mooier leven. Kaas maken voor fijnproevers, Bourgondiërs, échte liefhebbers.

PURE

PRODUCTEN

WAT IS JOUW FAVORIET?

WINKEL

SORTERING

VOOR DE MOOISTE KAASZAKEN

RECEPTEN

MET KAAS

JUWEELTJES IN DE KEUKEN

RECEPTEN

MET KAAS

JUWEELTJES IN DE KEUKEN

bottom of page